Istoricul localităţii

Aceste meleaguri au fost locuite încă din neolitic, mărturie fiind descoperirile arheologice din perimetrul localităţii Subpiatră unde într-o peşteră au foste găsite fragmente ceramice aparţinând Culturii Tisa (neolitic), dar şi fragmente ceramice aparţinând Culturii Baden, care face trecerea spre epoca bronzului.

 

Cea mai veche atestare documentară o are localitatea Ţeţchea, încă din anul 1256, menţionată în documentele vremii sub numele de Terra Chetka. Urmează apoi Telechiu, în anul 1291 cu denumirea de villa Theluky. În secolul al XVI-lea sunt menţionate documentar localităţile Hotar şi Subpiatră. Prima este atestată în anul 1508, cu numele de Isoparlaga, iar Subpiatră este amintită în anul 1552, cu numele de Kwalla.

 

Dintre satele comunei Ţeţchea, în secolul XIV, avea privilegiul de a ţine în fiecare joi târg, foarte frecventat la acea vreme, ceea ce indica un rol deosebit al satului intre celelalte din jur.

 

Momentele importante ale istoriei comunei:

 

1. Trecerea lui Horea în fruntea unui grup de iobagi în drumul lui spre Viena, în anul 1784, prin localitatea Hotar unde a poposit la biserica din lemn, construită în anul 1714, când a ţinut sfat cu sătenii.

 

2. Familia Zatureczky, nobili maghiari, şi-a pus amprenta asupra acestor locuri aproape un veac, între a doua jumătate a secolului XIX şi prima jumătate a secolului XX. Cel care a întemeiat "dinastia" este Zatureczky Gedeon, venit în Ţeţchea în jurul anului 1850. El a construit conacul din Ţeţchea în jurul căruia, cu timpul, s-a constituit un întins parc dendrologic. Există informaţii care sugerează că acesta a fost costruit în apropierea unei mănăstiri a cărei evoluţie ulterioară nu este cunoscută. În jurul anului 1913 familia Zatureczky deţinea aproximativ 3500 jugare de teren arabil şi păduri. De numele Zatureczky se leagă şi introducerea, pentru prima dată, în localitate a curentului electric, produs la turbina proprie de pe Crişul Repede, de către Zatureczky Ştefan, fiul lui Gedeon, cu mult înaintea localităţilor din jur.

 

3. Participarea unui grup de circa 50 de ţărani din Hotar, Subpiatră şi Ţeţchea în data de 24 aprilie 1904, la incidetul sângeros, cunoscut sub numele de "Răscoala de la Aleşd" prin care s-a dorit răsturnarea cu forţa a "rânduielilor" existente. Incidentul s-a soldat cu 2 morţi şi punerea sub acuzare a altor 18 persoane, din grupul celor 50.

 

4. Eliberarea la data de 19 aprilie 1919 a localităţilor comunei de către trupele generalului Traian Moşoiu, comandantul armatei române care a operat în Transilvania şi, implicit, pe valea Crişului Repede. În timpul acestor operaţiuni, gerenalul şi-a stabilit cartierul general la Ţeţchea iniţiind construirea bisericii ortodoxe de zid din Telechiu.

Înapoi